Slik sparer du penger på oppussingen

BILDE: Lamper

God planlegging og lure valg kan spare deg for tusenvis av kroner. Her er 7 råd til deg som går med et oppussingsprosjekt i magen.

1. Sørg for å legge en god plan

Med en god plan unngår du dyre overraskelser underveis – og du kan jobbe mer effektivt. Sett opp en totalplan som inneholder mål for sluttresultat, detaljert budsjett og planlagt rekkefølge og tidsbruk på delprosjekter. Jo større prosjektet ditt er, jo viktigere er planleggingen.

2. Finn ut hva du kan gjøre selv ...

Det er veldig mange oppussingsoppgaver det er fullt mulig å gjøre selv, og ofte vil det være mer lønnsomt å ta seg permisjon fra jobb enn å lønne en profesjonell håndverker – selv om du bruker lenger tid på arbeidet. Maling, riving og legging av parkettgulv er typiske oppgaver du fint klarer selv.

3. ... og hva du bør overlate til andre

Dette er selvfølgelig avhengig av hvilke forkunnskaper du har. Mange vil for eksempel spare mye tid og få et bedre resultat ved å sette bort jobber som sparkling og pussing av mur. I tillegg bør du bruke fagfolk til arbeid som omfatter bærekonstruksjoner og VVS. Her kan nemlig feilene bli svært kostbare. Elektrikerarbeid er du lovpålagt å ha fagfolk til å gjøre.

4. Hent inn tilbud fra flere håndverkere

De fleste synes det er trygt og behagelig å hente inn tilbud fra en totalentreprenør som gir én pris for jobben. Dessverre kan det bli unødvendig dyrt – i hvert fall om du ikke henter inn tilbud fra flere firmaer. Det aller beste er å ta kontakt med hver enkelt håndverker på egenhånd. Det krever litt mer arbeid, men kan potensielt spare deg for titusener av kroner i administrasjonspåslag.

5. Kjøp rimelige materialer

Bruk tid på å sjekke priser fra flere forhandlere. Det er viktig at du har husket punkt 1 og har en materialliste du kan vise til når du snakker med butikkene. Skal du handle i store kvanta bør du prøve å forhandle fram en rabatt.

6. Velg riktig finansiering

Mange ser kun på renten når de skal låne penger til oppussing og ender opp med å bake det inn i boliglånet. Husk at nedbetalingstiden har like mye å si, spesielt om du skal i gang med mindre oppussingsprosjekter.

Trenger du rådgivning? Ta kontakt.

7. Tenk kreativt og finn smarte løsninger

Les interiørblader, se oppussingsprogrammer på TV og søk på nettet etter gode råd og tips. Det er en hel haug med smarte (og rimelige) råd der ute. Vi har tjuvstartet jobben for deg:

– Velg second hand. Er du på utkikk etter møbler, bør du sjekke ut markedet på for eksempel Finn.no. Her kan du ofte finne nesten ubrukte objekter til en brøkdel av butikkpris.

– La kjøkkeninnredningen stå. Skapene kan males om, og knotter eller beslag kan byttes ut. Ofte kan det alene gi inntrykk av et helt nytt kjøkken.

– Pusse opp bad? Husk at et vegghengt toalett er dyrere enn et som står på gulvet. Du kan også droppe fliser på tørre områder og male i stedet – men da er det viktig med hyppig vedlikehold.

– Nytt gulv? Du kan vurdere rimeligere alternativer til parkett og tregulv som laminat eller vinyl. Nå får du også vinylgulv som kan legges i plankeformat med et klikk, i stedet for på rull.

– Handle alt du trenger med én gang. Finn ut hva du trenger av verktøy, maling og pussesaker og kjøp inn alt på forhånd, i stedet for å ta småturer hver gang du har glemt noe.

Lykke til!

Recommended Posts