Dette må du gjøre når du flytter hjemmefra

dame på scooter

BILDE: Ritha Håkonsen i Lillestrømbanken har gode tips til alle som skal flytte hjemmefra.
Foto: Benjamin A. Ward / Lillestrømbanken

Frihetsfølelsen når voksenlivet starter er stor, og den blir enda større hvis du klarer å stå på egne ben. Her er 3 gode tips fra Ritha Håkonsen i LillestrømBanken på veien.

1. Sett opp et budsjett

Synes du budsjett er kjedelig? Neida – sier Ritha Håkonsen i Lillestrømbanken! Budsjett kan gjøres veldig enkelt uten regneark og avanserte matteformler.

Sett bare opp en kjapp oversikt på inntekter og de utgiftene du vet du har i måneden sånn som leie, lån, strøm, mobil, forsikringer osv. Så kan du legge til det du bruker på mat, klær og de mer morsomme tingene som sosiale ting osv.

Det kan være greit å forberede seg på å leve litt billig de første voksenårene, og bestemme deg for hva du skal prioritere å bruke penger på, forklarer Ritha. Her er noen tips:

  • Planlegg en ukesmeny med middager, og handle én gang i uka. Da sparer du både tid og penger. Det finnes mange gode blogger med råd for å planlegge rimelige og sunne middager.
  • I stedet for å gå på byen hver gang, så ta en hjemmefest av og til. Ber du gjestene ta med seg litt mat så har man en rimelig middag for alle, også.
  • Lag matpakke og ta med kaffe på termokopp i stedet for å kjøpe kaffe hver dag.
  • Bruk Finn.no for hva det er verdt. Sjekk om det du trenger finnes der før du sjekker i butikken. Og har du noe du ikke trenger lenger, så er det bare å legge det ut for salg. Selv halvtomme parfymer har verdi for noen selv om du har gått lei av duften.

Du vil fort se at det er hundre- og til og med tusenlapper å spare. Og akkurat det er jo ganske gøy, smiler Ritha!

2. Hva lønner seg – eie eller leie?

Her er det egentlig ikke noe fasitsvar. Det kommer helt an på hva du vil, og det du velger avhenger av økonomi, livssituasjon og hvor stor frihet du ønsker. Å eie har lenge vært lønnsomt hvis du planlegger å bo der i flere år, mens leie gir mer fleksibilitet til å flytte eller reise rundt. Er du heldig og kommer deg inn på boligmarkedet tidlig, så bør du beholde boligen noen år for å oppnå god fortjeneste når du selger.

Å gå sammen med flere i et kollektiv kan holde leieutgiftene på et minimum, samtidig som dere kan dele på utgifter. Hvis du har jobb med skattbar inntekt, så sett pengene du sparer på BSU-konto for å få skattefradrag, slik at du er bedre rustet for budrunder når du en gang skal kjøpe, sier Håkonsen.

3. Det finnes mange forsikringer – disse bør du ha

Det er veldig vanlig å tenke «det skjer ikke meg». Derfor står dessverre mange unge uten dekning når uhellet er ute. Vær smart og sørg for at du har de forsikringene du faktisk trenger, som innbo-, reise- og personforsikring.

Disse forsikringene dekker tingene dine i hjemmet ved tyveri, vann- eller brannskader, om du får frastjålet eller ødelagt ting du har med deg når du forlater hjemmet. De dekker også utbetalinger ved sykdom eller operasjoner. Men før du tegner noen avtaler, så bør du sjekke om du kan være dekket gjennom dine foreldres forsikringer.

De fleste forsikringsselskapene har også gode studenttilbud. Sjekk med flere og vurder tilbudene opp mot hverandre. Det vil garantert lønne seg.

Kjøp UNG-forsikring her.

Med disse rådene i kofferten, kommer du et lite stykke på vei inn i voksenlivet. Det er mange goder ved å være sjef over eget liv, men det beste er å være selvstendig!

 

Recommended Posts