Slik får du bedre studentøkonomi på 1-2-3

BILDE: Student

Frihetsfølelsen ved å innta voksenlivet er stor, og større blir den om du klarer å stå på egne ben. Her er 3 ting du kan starte med å gjøre.

1. Planlegg hverdagen

– Sett opp et budsjett over hva du har i inntekt hver måned, og hvilke faste utgifter du har. Aktiver SMS-varslinger eller sjekk nettbanken jevnlig så du vet hva du bruker penger på. 

– Lag en oversikt over alle måltider for uken, og ha en fast dag til innkjøp. Da blir det lettere å holde oversikt over hva du bruker på mat, og du kan slå til på salg og tilbud i butikkene.

– Får du penger til overs, kan du sette dem inn på en BSU-konto. Ikke bare er det den smarteste måten å spare til bolig på, men det kan også gi deg inntil 5000 kroner i skattefradrag.

– Betal alltid regningene dine på forfall for å unngå det sure purregebyret.

2. Øk inntektene dine

– Jobb ved siden av studiene. I 2017 kan du tjene 172.000 kroner og fortsatt ha rett på maksimalt stipend fra Lånekassa.

– Søk om legater og stipender. Hvert år deles det ut flere hundre millioner kroner til studenter. Sjekk ut legatsiden.no.

– Forsørger du barn? Husk å søke om forsørgerstipend.

– Selg de gamle pensumbøkene dine! Sjekk om det finnes Facebook-grupper, eller andre sider for ditt fakultet, hvor du vet det finnes en kjøper.

3. Bruk alle studenttriksene i boka

– Bruk studentbeviset ditt! Som student har du mange fordeler og rabatter. Bruk det og spar penger!

– Smør din egen matpakke og ta med termos med kaffe i stedet for å kjøpe i kantina.

– Tren på treningssenteret til skolen eller meld deg inn i studentidrettslaget.

– Lag middag med venner.

– Ta med litt kontanter når du skal på byen, og legg igjen bankkortet hjemme.

 

Recommended Posts