Drømmeturen muliggjort

gutter på tur

Det er ikke hver dag man får tid til å gå i dybden og finne røttene sine – spesielt ikke når de befinner seg halve kloden unna. Familien Gully/Chan fikk muligheten de hadde ventet på i ti år.

Penang, Malaysia er lite annet enn et eksotisk navn for de fleste. Men for Lin Athea Chan er det en del av identiteten, en forståelse av hvem man er. Sammen med ektemannen Leiv-Rune Gully har de et slektstre mer spennende enn de fleste andre. Det er verd å utforske, ikke minst også for de to guttene de har sammen, Cedric og Daniel.

 

Bakgrunnen for turen

– Ja, det er det slik at vi begge har noen lunde lik bakgrunnshistorie ved at vi begge har mødre fra Hedmarken, og far fra henholdsvis Sveits og Malaysia, forteller Leiv-Rune.

– Dette vil vi at gutta skal få oppleve også, så etter en god del år i boligmarkedet med tilhørende oppussing fikk vi refinansiert via LillestrømBanken. Det ga oss rom for å besøke slekta til Lin Athea, samtidig som guttene kunne få møtt onkler og tanter for første gang, fortsetter Lev-Rune.

Penang, en liten øy øverst i Malaysia, helt øverst mot grensen til Thailand, har lang reisevei og ikke noe man får besøkt hvert år. Internasjonale flyreiser går oftest via Singapore, og fra Norge må en mellomlanding i Europa til.

– Vi har snakka om å få til å feire kinesisk nyttår. Når det sammenfalt med vinterferien i skolen gjorde det ting ganske enkelt. Da benyttet vi anledningen, og hele familien dro ned dit, fortsetter Leiv-Rune.

En lang tur – men verdt det

– Mine foreldre reiste ned i forkant, og så kom vi etter med min søster, også møtte de oss på flyplassen. Der var vi med min onkel i Singapore i rundt en uke, og så dro vi videre opp til Malaysia, forteller Lin Athea.

– Det er jo en fjorten timers flytur på ruten Oslo–London–Singapore, deretter reiser man gjennom Malaysia opp til George Town, Penang. Billettene for en storfamilie koster litt óg, så det er ikke hverdagskost, akkurat.

– Vi kom jo fra et kald land, så når vi kom frem var det en veldig sterk varme. Når jeg gikk ut av flyet kom det en varm vind mot meg, skyter minstemann Cedric inn.

– Ja, det er ganske klamt og varmt der, bekrefter Lin Athea.

– Men veldig fint. Førsteinntrykket var vel at det var frodig, fuktig og varmt, litt som andre asiatiske land som Thailand. Mye lukter og lyder. Fascinerende! George Town er jo en by, med alt det innebærer, men litt utenfor finner du altså jungel og strender. En frodig, fin øy! lyder det fra Leiv-Rune.

Smaker, lukter og farger

– Vi var blant annet innom et Dim Sum-frokoststed som grandonkelen min var veldig opptatt av at vi måtte prøve. Og det var jo helt fantastisk mat! Servert under en pressenning som tak i en bakgate, så man måtte vite om det, forteller Lin Athea

– Også var det veldig varmt, siden det var utendørs. De satte opp vifter her og der, da. En veldig kul opplevelse!

– Det var mye god mat på sånne store tallerkener. Og så kom de med forskjellig salat som man kasta oppi en skål, forteller Daniel.

– Ja det er en skikk de har som starter måltidet, forteller Leiv-Rune.

– Det er en del av kinesisk nyttår, hvor alle skal bidra og blande denne salaten sammen.

– George Town kjennetegnes ved at det er markeder i trange gater, boder og street food hvor man plukker ulike matvarer fra mange boder og spiser det på provisoriske bord. Det er mange farger og lukter, og myyye god mat. Og sterk mat!

 

Møtet med familien

– Vi bodde på hotell. Så vi møtte familie til frokost middag og lunsj, forteller Leiv-Rune.

– Familien min bor jo der, men i relativt små hus, så det var ikke plass til alle oss der. Og vi møtte også grandonkler og grandtanter samt kusiner og tremenninger. I kinesisk kultur kalles de fleste enkelt og greit for søster, bror, tante eller onkel. Veldig inkluderende, mener Lin Athea.

– Som en stor familie, egentlig, skyter Cedric inn.

– Ja, det er som en storfamilie, nikker Lin Athea.

Hvordan var det for faren din å være tilbake?

– Jeg så jo på han at han ble veldig nostalgisk. Det er ikke så ofte han får vært der, han heller, så han lyste veldig opp. Han fortalte mange historier om hvordan det var i oppveksten som jeg aldri har hørt før – det kom sikkert frem ved å være der, forteller Lin Athea.

– Ja, vi merka at det var stas for han å få vist frem og fortalt, spesielt for barnebarna sine. Så han viste frem hvor han som gutt hadde syklet og lekt – også kom han med en og annen røverhistorie, istemmer Leiv-Rune.

Kinesisk nyttår – en uke med fest

– Kinesisk nyttår er en stor matfest, egentlig. Man er veldig mye ute og spiser. De eldre gir også sånne små røde pengeposer til de yngre, også er det klementiner, masse klementiner! Det er vanlig at de yngre gir til de eldre som tegn på respekt, overgitt med begge hender. Men også venner og andre får klementiner – det representerer lykke og rikdom.

– De tar jo gjerne fri en hel uke, men det er naturligvis kun én dag som er selve hovedfeiringa. God mat og drikke står helt sentralt i feiringa, forteller Lin Athea.

– Også er det sånne kjempestore drager som kaster ut klementiner. Og de spiser klementiner og skallet kommmer ut bak, forteller Cedric.

– Det som er med kinesisk nyttår er at det er på litt forskjellig tid år for år, men oftest rundt februar. Det følger den kinesiske kalenderen, så dette året gikk vi fra hanens til hundens år.  Daniel og «Moffen», som han kalles, er begge født i grisens år. Daniel ble født i 2007, og det som er spesielt med det er at «gullgrisens år» inntraff, det skjer kun hvert sekshundrede år, fortsetter Lin Athea.

– Er man født i et gullår spås man en fremtid med et behagelig og økonomisk godt liv.

– Og jeg er jordtiger, mens dere to er drager? spør Cedric.

– Stemmer det!

 

Om det blir retur?

Kunne dere tenke dere å dra tilbake?

– Håper det, kommer det raskt fra Lin Athea.

Mens gutta er relativt klare i talen:

– Ja! lyder det i kor.

– Hvis det klaffer med vinterferie en gang, så blir det fort det, avslutter Leiv-Rune.

Mat, familie og venner har kraft til å skape varige minner. Og en slik reise kan være en investering god som noen, fordi det handler om å gi seg selv muligheten til å vedlikeholde gode bånd med familie. Å forstå hvor man kommer fra gir nye idéer og perspektiver.

Har du en drøm om noe du gjerne skulle gjort eller et prosjekt du vil se fullført? Snakk med oss i LillestrømBanken. Vi er her for å hjelpe deg å skape muligheter.

Recommended Posts