I siste liten med julegavene? Her er ti gode og rimelige tips!

glass med hjemmelaget syltetøy

I ukene før jul er det nok mange som kjenner litt på «førjulsstresset». Det er mange man skal tenke på, og en hel del gaver som skal handles inn. Men det trenger ikke være ensbetydende med å trekke kortet til det blir varmt.

Noen av gavene som blir satt mest pris på er nemlig de som ikke nødvendigvis koster så mye. En personlig gave hvor du «gir av deg selv» er dessuten av en helt annen verdi enn materielle gaver. Og det er stas å motta noe man har lagt kjærlighet og arbeid i.

Flere og flere er dessuten opptatt av at vi ikke bør forbruke mer enn høyst nødvendig, så trendene er på din side.

Her har vi samlet en rekke gode tips til billige gaver vi vet vil bli satt pris på.

 

Gi bort en opplevelse

Det kan høres selvfølgelig ut, men om du gir bort litt av din egen tid, styrker du ikke bare vennskaps- eller familiebånd. Du får også selv noe ut av det.

Om dere sammen går på konsert, kino eller kunstutstilling, ligger det en kostnad knyttet til kjøp av billetter, men det kan også være noe så enkelt som en kveldstur eller eventyrstund. En opplevelse huskes dessuten – fordi du har lagt en egen innsats i det.

 

Kokkelering

Har du en signaturrett? En som bare du kan lage og som alltid høster lovord? Da gir du bort en middag! En gastronomisk opplevelse sitter riktignok bare noen timer, men huskes lenge.

Det sies at veien til en manns hjerte går via magen, men det ordtaket tipper vi er gyldig for enhver matglad. Kjøp råvarene selv eller kjør «vis meg ditt kjøleskap»-metoden.

 

Strikking

Hvor mange timer kjærlighet ligger det vel ikke i noe så enkelt som en strikket lue, sokk eller skjerf? Du trenger ikke være mester for å strikke de enkleste tingene, heller. Og dersom du er rutinert, er det knapt grenser for hvilke kreasjoner du kan skape med garnnøster, pinner og konsentrasjon. Garn fås i flere prisklasser og du trenger ikke blakke deg for å lage en gave som betyr noe.

Et strikket plagg varmer både hjerte og kropp – og er holdbart i lang tid.

strikket pute
"Striped pillow" by Aine D is licensed under CC BY-SA 2.0

 

Foto

I den digitale tidsalderen er bilder flyktige greier, og de fleste ser bilder av familie og venner mye oftere enn for noen tiår siden. Men bildene drukner gjerne i sosiale mediers voldsomme tempo, så hvorfor ikke gi bort bilder som varer?

Et bilde av barna i ramme, eller et printet album som oppsummerer året, vil gi timesvis med med mimring og kan tas frem ved flere anledninger. Ikke trenger det koste så mye heller.

 

Ryddehjelp

Kjenner du noen med en rotete bod? Eller har du en slektning som ikke kan sjaue like mye som før? Om du selv er rask og sprek kan du gi bort en gave i form av egen muskelkraft. Rydding i hagen, garasjen eller boden krever både tid og krefter, og er kjærkomment for mange.

Og etterpå deller dere noe å bite i, en kaffe og en god prat!

 

Selvhogd ved

Har du skog på eiendommen din? Da har du en ressurs av god verdi! Det finnes dessuten muligheter for selvhogst av ved i enkelte områder. Og det er en gave alle med en peis eller ovn vil sette pris på!

En sekk med ved av god kvalitet koster fort 70 kroner, så med et par tre sekker gir du ikke bare noe som senker strømregninga, men en gave som i fysisk forstand og overført betydning varmer.

Kjøp brukt

Forbrukertrenden er klar; flere og flere setter pris på å motta brukt, heller enn å motta eller bidra til økt forbruk med nye gaver.

Det er lenge siden det var knyttet noe skam til å gi bort brukt, så her er det i grunn bare å tråle finn.no etter brukte klenodier. Kanskje har du et godt øye for designikoner eller skjulte skatter? Da vil det bli både gøy og økonomisk gunstig å finne frem til den perfekte julegaven.

Dessuten, om du selv også sitter på ting du ikke trenger lenger, som barneleker eller interiørartikler, er det bedre at andre får nytte av den enn at det går «på dynga».

 

Bli IT-konsulent

Er du datakyndig? Da sitter du på verdifull kunnskap mange andre ikke har. Alle kjenner noen som ikke er like bevandret i den digitale sfæren, så et par IT-konsulenttimer kan bidra til å skape en bedre hverdag for den som mottar det.

Kanskje kan en bestemor eller onkel komme seg på nett eller bli venn med nettbanken?

Gi bort tid som barnevakt

Er det noe enhver barnefamilie vil sette høyere enn de meste annet, er det barnevakt. Så om du har lag med barn og tid til overs er saken klar; gi av din egen tid!

Tidsklemma er universell, og den tiden man får i gave i form av barnevakt vil bety mye. Og for den som gir bort en barnevakt betyr det også givende tid brukt med morsomme smårollinger. Det er nemlig ikke bare arbeid å holde barn under oppsikt, det blir mye lek og moro, også.

Egenlaget saft eller syltetøy

Har du bær eller frukt i hagen? Eller er du glad i å sanke av det skogen har å by på i høstmånedene? Hjemmelaget saft, syltetøy, tørket sopp, syltede grønnsaker eller andre produkter man kan lage selv på kjøkkenet, er gaver som både smaker godt og settes pris på!

Med en liten sløyfe eller et gavebånd rundt, så har du den perfekte julegaven!

Recommended Posts