Sikker sommerkjøring – 8 tips til sikkerhet på veien

BILDE: Barn i baksete ser på iPad, forelder blir uoppmerksom.

Rundt 900.000 skandinaviske bilister får hver sommer veihjelp fra SOS International.

1. Ta turen innom verkstedet før du drar

Fullastet bil, varmt vær og mange timers kjøring i strekk, er en voldsom belastning på bilen. Det er ikke gøy å stoppe mitt i en bilkø i Tyskland eller at radiatoren koker på Hardangervidda. Motorstopp og mekaniske skader forhindres som regel dersom du sørger for at bilen blir sjekket på verksted før du drar.

2. Hvordan er lykter og dekk?

Sjekk lyktene dine, og se over dekkene. Dekkmønsteret må være minimum 1,6 mm, men ekspertene anbefaler skifte av dekk ved 3 mm. Og glem for all del ikke reservehjulet.

3. Tenk vektfordeling

Pakk fornuftig når du skal på tur. Takboksen skal kun brukes til lette ting. Tung bagasje må plasseres lavt og så langt frem som mulig. Tenk at det skal være minst mulig forflytninger ved oppbremsing, for løse ting kan fort volde mye skade i en bil dersom du må bråbremse.

4. Ha en realistisk plan

Ifølge Trygg Trafikk, er høy fart en medvirkende årsak til rundt halvparten av dødsulykkene ved norske veier. Husk at du har ferie – det er helt unødvendig å stresse. Beregn kjøretiden med en realistisk hastighet når du planlegger turen. Da blir det tid til både pauser og uforutsette trafikkforhold.

5. Ta vare på barna

Ingenting er mer stressende enn skrikende barn i baksetet. Planlegg turen slik at alle får det hyggelig. Drikkevarer, snacks og spill er sikre vinnere. Eller hva med å høre på en lydbok som hele familien kan kose seg med?

6. Lås bilen når du forlater den

Lås alltid dører og bagasjerom dersom du forlater bilen. Må du legge igjen verdisaker, husk å sikre at disse ligger i lukket og låst hanskerom eller separat låst bagasjerom.

7. Kontroll på forsikringen?

Både bil- og reiseforsikringen dekker deg i inn- og utland. I Norge er Eikas samarbeidspartnere Falck (telefon 022222) og Viking (telefon 06000). I utlandet bør du sørge for å ha med deg forsikringskortet med telefonnummeret SOS International.

Kjøp bilforsikring her.

8. Husk Grønt kort

I tillegg er det et godt tips å ta kontakt med Eika for å bestille det internasjonale forsikringskortet Grønt kort. Det koster ingenting, og er et bevis for at du har ansvarsforsikring. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke i utlandet, vil den norske bilansvarsloven gjelde. Dersom en annen bil er ansvarlig for kollisjonen, kan du velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov.

God tur!

Recommended Posts